Οδηγία 2002/91 / ΕΚ, οδηγία 2010/31 / ΕΕ και οδηγία 2018/844 σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων
Επίπεδο Νομοθεσίας : Ευρωπαϊκό
Είδος νομοθεσίας : Οδηγία Ε.Ε.
Πεδίο εφαρμογής : Δομημένο περιβάλλον
Έτος : 2002
Περίληψη Οδηγίας-Νόμου-Διατάγματος
Ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης νέων και υφιστάμενων κτιρίων, πιστοποίηση της ενεργειακής τους απόδοσης και τακτική επιθεώρηση των λεβήτων και συστημάτων κλιματισμού σε κτίρια στον οικιακό και τον τριτογενή τομέα (συμπεριλαμβανομένων των γραφείων και των δημόσιων κτιρίων). Στην αναδιατύπωση του 2010, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ αναμένει ότι η αναθεώρηση θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 5-6%, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά 5% έως το 2020.
Απαιτεί μια κοινή μεθοδολογία για τον υπολογισμό της ολοκληρωμένης ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται: τα ελάχιστα πρότυπα για την ενεργειακή απόδοση των νέων κτιρίων και τα υπάρχοντα κτίρια που υπόκεινται σε σημαντικές ανακατασκευές: συστήματα ενεργειακής πιστοποίησης νέων και υφιστάμενων κτιρίων και προβολής αυτής της πιστοποίησης και άλλων σχετικών πληροφοριών για δημόσια κτίρια. Τα πιστοποιητικά πρέπει να είναι μικρότερα των πέντε ετών. Πρέπει να διεξάγεται τακτική επιθεώρηση των λεβήτων και των κεντρικών συστημάτων κλιματισμού στα κτίρια και αξιολόγηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης στις οποίες οι λέβητες είναι άνω των 15 ετών.
Στην αναδιατύπωση του 2018, τα δημόσια κτίρια θα έχουν σχεδόν μηδενικά πρότυπα ενέργειας και μέχρι το 2020, όλα τα νέα κτίρια θα έχουν σχεδόν μηδενική ενέργεια. Η κατάργηση του σημερινού ορίου των 1.000 μέτρων θα σήμαινε ότι όλα τα υπάρχοντα κτίρια που υπόκεινται σε σημαντικές ανακαινίσεις θα πρέπει να πληρούν τα ελάχιστα επίπεδα απόδοσης.
Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εκπόνηση των ελάχιστων προδιαγραφών και τη διασφάλιση της πιστοποίησης και επιθεώρησης των κτιρίων από εξειδικευμένο και ανεξάρτητο προσωπικό.
Η οδηγία 2018/844 τροποποιεί τα προηγούμενα έγγραφα. Ζητεί ιδίως από τα κράτη μέλη να δημοσιεύσουν στρατηγική 2050 σχετικά με την επίτευξη ενός “αποθέματος κτιρίων υψηλής ενεργειακής απόδοσης και αποβαρβονισμού”. Απαιτεί επίσης στρατηγικές ανανέωσης με τα έτη 2030, 3040 και 2050 ως έτη-στόχους, προωθεί τη χρήση των έξυπνων τεχνολογιών και απαιτεί ελάχιστα επίπεδα σημείων χρέωσης ηλεκτρικών οχημάτων σε νέα ή ανακαινισμένα κτίρια.